"Pane Ježíši, děkuji Ti za to, že kvůli mě ses vydal na smrt. Děkuji Ti také, že ses pro mne obětoval a tím si mě zachránil.
Prosím Tě, dej mi moudrost, abych dokázala pochopit poslední hodiny Tvého života. Dej mi slova, abych dokázala napsat a rozjímat o Tvém utrpení. A dej mi, prosím Tě, sílu a odvahu, abych Tě ve svém soukormém životě dokázala přiznat a vyznávat Tě před ostatními. A prosím Tě...odpusť mi...Amen"

I. ZASTAVENÍ
JEŽÍŠ JE ODSOUZEN
Klaníme se Ti, Pane Ježíši, a děkujeme Ti, neboť svým křížem si vykoupil svět.

Hle - stojím v čele davu, jenž křičí: "Ukřižovat!"
"Na kříž s ním!"
"Piláte, ukřižuj ho."
Můj hlas jde nejvíce slyšet.
Stoupnu si na nejvyšší schod pod hlavním tribunálem. Zjednám si ticho a začnu: " Chci, aby ho ukřižovali. Nedokážu snést už ani jediný pohled na toho muže, který se vydává za někoho kým není!!!
Tvrdí o sobě, že je Boží Syn, pf, je to kacíř..." .při těchto slovech dav začne mi dávat za pravdu. Opět si zjednám ticho.
..." a ten patří na kříž."
Dav se rozzuří a začne řvát na Piláta:
"No tak, ukřižuj ho. Vydej nám ho na smrt."
...
Čekám na poslední rozsudek třetího soudního tribunálu. Už dva tribunály vyřkly rozsudek: "VINNÝ!" Vždy jsem zajásala a dav se mnou. Teď je tu však třetí...
V sále to šumí, nervozita stoupá, lid křičí na muže, který tam stojí. Stojí tam mlčky ani nehlesne, určitě si je vědom svých chyb a svého provinění...
Rozsudek se blíží...
"VINNÝ!" - Ozvalo se.
Jásám, ještě více než předtím, poněvadž vím, že třetí rozsudek byl posledním a hlavním nad tímto mužem. Směju se mu do tváře. Vysmívám se mu. A zakřičím na něho: " Zasloužíš si jedině smrt, Boží Synu." a já propukla smíchy a dav lidí se mnou, co to slyšelo.
Muž se na mě podíval těma svýma očima a já mu plivla do tváře.

- Nechovám se někdy taky tak, že raději bych Ježíše poslala na smrt znovu?
- Neplivnu Mu do tváře, když mi chce pomoci?
- Nečekám taky na to, jestli Ho někdo z lidí odsoudí?
- Nevysmívám se Mu?

Ukřižovaný Ježíši, smiluj se nad námi...

Fotka uživatele Psaní do větru.